De verwarming een paar graden lager zetten en een dikke trui dragen?
Dikke Truiendag, ooit van gehoord?! Op deze dag, die sinds 2005 elk jaar midden februari plaatsvindt, wordt iedereen in Vlaanderen opgeroepen om stil te staan bij de klimaatverandering en opgeroepen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Er wordt gehoopt dat je die dag de verwarming een paar graden lager zet en in navolging van deze dag misschien wel wat vaker. Maar midden februari is het toch nog erg koud? Zeker! Toch heeft iedereen waarschijnlijk wel een wollen trui om aan te trekken, zodat je zo’n Dikke Truiendag lekker warm kan doorkomen.

Natuurlijk wil je daarna je wollen trui wassen en weten de meesten onder ons dat wollen truien wassen de nodige aandacht vraagt. Was je wol te warm, dan blijft er niet veel van je trui over en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Maar als je het op de juiste manier doet, is het mogelijk om een wollen trui te wassen en blijft de kleur en maat prima behouden.
Gelukkig beschikt elke wasmachine over een speciaal wolwasprogramma, dat in dit geval dus gebruikt dient te worden. Zorg ervoor dat je ook de juiste temperatuur gebruikt; 30 graden. Dit programma warmt langzamer dan normaal op en zorgt ervoor dat de wolvezel, die gevoeliger is dan andere vezels, geleidelijk aan de temperatuur went. 

Centrifugeren van een wollen trui is ook perfect mogelijk, maar let erop dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Na het centrifugeren heeft de trui natuurlijk tijd nodig om verder te drogen, want een droogkast is wél uit den boze. Een wollen trui kan je het beste niet op een hanger laten drogen, want door de zwaarte van het water kan de trui zijn model verliezen. Leg de trui daarom bij voorkeur liggend te drogen, op een vlakke, schone ondergrond.

 

Nu we je hebben uitgelegd hoe je een wollen trui kan wassen en drogen, geven we je graag nog enkele tips mee hoe je een wollen trui het beste bewaart. Want of je vaker deze warme trui draagt, of enkel op Dikke Truiendag; er komt een moment dat de trui opgeborgen kan worden tot het volgende winterseizoen. Een plastic, afgesloten doos is een goede bewaarplek voor je wollen trui. Als je hier een zakje lavendel aan toevoegt, zal je trui niet alleen heerlijk blijven ruiken, maar blijven insecten ook weg van je wollen trui; zij houden namelijk niet van deze geur.

Zoals je ziet is het wassen, drogen en bewaren van een wollen trui echt niet zo moeilijk als je denkt. Dàt is in ieder geval geen reden meer om niet deel te nemen aan (de volgende editie van) Dikke Truiendag! Zet die verwarming dus gerust wat lager!