Een winterjas zelf wassen? Het kan!

Op dit moment is het nog volop winter en ben je blij met je warme winterjas. Wekelijks je winterjas wassen is niet nodig, maar één of twee keer per seizoen de jas een opfrisbeurt geven, is wel aan te raden. En geloof het of niet, maar ook aan deze winter komt weer een einde. Op dat moment wil je je winterjas natuurlijk proper in de kast hangen.

Ga je tot nu toe naar een droogkuis voor het reinigen van je winterjas? Wist je dat dat niet persé noodzakelijk is? Mits op de juiste manier, is het vaak mogelijk om zelf je winterjas te wassen.

Hoe? Lees maar!

 

Heel belangrijk bij het wassen van alle kleding, dus zeker ook bij het wassen van een winterjas, is dat je vooraf het etiket checkt. Daarop kan je vinden welk wasprogramma geschikt is voor jouw jas. De ene jas is de andere niet en bijvoorbeeld de voering van een winterjas kan per soort verschillen. Soms zal je zien dat jouw soort jas niet geschikt is om thuis te wassen; kies dan toch voor een droogkuis. Soms kan je wél zelf je jas wassen, maar alleen in een handwas. Volg dus altijd de instructie op het etiket!

Mag jouw jas in de machine? Zorg er dan voor dat je de jas binnenstebuiten keert voor je hem in de machine stopt en dat je alle ritsen en knopen sluit. Zo voorkom je schade aan de machine, maar zeker ook aan de stof. 

Wat zeker ook kan helpen, is je jas te wassen in een wasnetje, zoals dat ook aanbevolen wordt bij gevoelige kleding. Het netje zorgt ervoor dat je jas de juiste rotatie krijgt in de machine.

Bij het wassen van jassen met een donzen voering, voeg je best enkele tennisballen toe in de trommel. Ja, je leest het goed: tennisballen! Zij zorgen ervoor dat het binnenmateriaal mooi verdeeld blijft over de binnenvoering.

Gebruik liever geen wasverzachter, hoe lekker je dat frisgewassen geurtje ook vindt. Wasverzachter vormt een laagje om de textielvezels en dat kan de functionaliteit ervan verminderen. Deze functionaliteit kan ook verminderen als je je jas te warm wast; kies daarom nooit een temperatuur hoger dan 40 graden.

Tot slot nog een tip voor na het wassen. Gooi je jas nooit zomaar in de droger. Door het maximaal centrifugeren in een droger, krijgt je jas vaak een ander model. Om je jas zo mooi mogelijk te houden, droog je deze best aan de lucht. Ja, dat kost wat tijd, maar ook een winterjas houd je natuurlijk het liefst zo mooi mogelijk.

Zo zie je maar; veel soorten winterjassen kunnen eenvoudig thuis gewassen worden. Zo loop je er het hele winterseizoen bij in een frisgewassen jas!

 

Ontdek ook al onze andere wastips in onze wasblog!