Wegwijs in wasmiddelland
Om de was te doen kan je kiezen uit vloeibaar wasmiddel, poeder, capsules en ga zo maar door. En of dat nog niet genoeg is, zijn er daarnaast nog varianten voor wolwas, fijnwas enzovoort. Een mens zou van minder keuzestress krijgen. Herkenbaar? We zetten de verschillende opties voor je op een rijtje, zodat je de volgende keer direct het goede wasmiddel kan kiezen!

Poeder? Vloeibaar? Of liever capsules?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt erg af van jouw type wasgoed, maar ook een beetje van jouw voorkeur, want zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder kent voor- en nadelen. 

Van vloeibaar wasmiddel heb je minder nodig. Omdat mensen er vaak teveel van gebruiken, kan dit op termijn echter zorgen voor stank in je wasmachine, omdat niet alle zeepresten worden weggespoeld. Hou daarom altijd de aanwijzingen op de flacon in de gaten voor de juiste dosering.

Waspoeder is een prima keuze en meestal is dit ook beter te doseren. Waspoeder blijft echter wel makkelijker achter in de wasmiddellade, waardoor het schoonhouden ervan erg belangrijk is en wat meer tijd vraagt.

En hoe zit het dan met pods of capsules? Die zijn zeker populair, maar ook hierbij plaatsen we een kanttekening. De hoeveelheid wasmiddel staat vast en is afgestemd op een bepaalde vuilgraad. Ook behoren capsules toe aan een specifiek vulgewicht van je machine. Let er dus goed op dat de pods die je wilt gebruiken, passen bij jouw soort wasmachine.

 

Het ene wasmiddel is het andere niet

Heb je bepaald welke vorm van wasmiddel jouw voorkeur heeft, dan is de volgende stap om te kijken welk soort je moet gebruiken bij welk kledingstuk. Bij de meeste soorten wasmiddelen geeft de naam al aan voor welke soort was dit geschikt is. Wolwasmiddel gebruik je voor wollen kleding of zijde, fijnwasmiddel gebruik je voor meer delicate stoffen, maar kan ook gebruikt worden voor wol of zijde, in bontwasmiddel was je kleurige kledingstukken en witwasmiddel is dan juist weer voor was die je graag wit wilt houden. Het is dus aan te raden om meerdere soorten wasmiddel in huis te hebben en afhankelijk van de inhoud van je wasmachine het juiste product te kiezen.

Protip!

Wassen met azijn, al eens geprobeerd? Azijn kan je gebruiken voor verschillende stappen in het wasproces. Een kopje schoonmaakazijn in het voorwasvakje zorgt ervoor dat nare geurtjes verdwijnen. Daarnaast kan schoonmaakazijn ook als wasverzachter fungeren. Handig voor mensen die niet zo houden van die typische wasverzachtergeurtjes. Tot slot kan schoonmaakazijn gebruikt worden als weekmiddel, om het vervagen of uitlopen van kleuren te voorkomen. Hiervoor laat je je kleding best een nachtje weken in een emmer koud water met een scheutje azijn.