Een blogpost voor iedereen die als een berg opziet tegen de berg wasgoed…..

De was doen; het kan je hobby zijn of je ziet het als een noodzakelijk iets, maar één ding staat vast: het is een steeds terugkerende huishoudelijk taak. En eentje die al gedaan moet worden zolang we terug kunnen kijken in de geschiedenis. Natuurlijk werd de was vroeger totaal anders gedaan dan nu. Speciaal voor iedereen die er niet van houdt om de was te doen, schreven we deze blog. Zodat je je in ieder geval kan troosten met het idee dat het tegenwoordig een stuk makkelijker is om je kleding terug schoon te krijgen.
En is de was doen je hobby? Dan vind je het vast leuk om er iets meer over te weten!

Maandag wasdag

“Maandag wasdag”; een uitdrukking die iedereen wel kent. Maar wist je dat het doen van de was vroeger eigenlijk al op zondagavond begon? Dan werd de was namelijk al in de week gezet. Op maandag begon de echte klus dan met het koken van de was in een ketel. Hardnekkige vlekken, een fenomeen van alle tijden, moesten er vervolgens worden uitgeboend op het wasbord. Daarna werd de was geslingerd om deze droog te krijgen.

Je vraagt je misschien af wanneer men bedacht dat dit sneller zou kunnen, om vervolgens een wasmachine uit te vinden. Wel, de eerste wasmachine dateert al uit het jaar 1851, maar deze werd nog wel met de hand aangedreven. Toch was dit al een hele vooruitgang in vergelijking met bovenstaand proces. In 1910 werd vervolgens door Alva J. Fisher patent aangevraagd op de eerste elektrische wasmachine.

Zeepvlokken

Ook het gebruik van wasmiddelen kent natuurlijk een geschiedenis. Tot en met het einde van de 19e eeuw werden zeepvlokken gebruikt om de was schoon te krijgen. Rond de Eerste Wereldoorlog kwamen vervolgens de eerste synthetische wasmiddelen op de markt.

Wasmachines en wasdrogers; we kennen ze inmiddels in alle soorten en maten. En ook de keuze aan wasmiddelen is vandaag de dag enorm. Daarnaast kan men er tegenwoordig voor kiezen om thuis te wassen, of naar een wassalon te gaan. Deze wassalons kennen trouwens hun oorsprong in 1934 in de Verenigde Staten en zagen we rond 1950 voor het eerst in het Belgische straatbeeld.

 

Zoals je ziet is de was doen in vergelijking met vroeger tegenwoordig nog maar een eenvoudige klus. Dat idee helpt misschien, de eerstvolgende keer als je met je volle wasmand aan de slag gaat.

Ontdek nog meer tips over het wassen van bepaalde kledingstukken en meer op onze Facebookpagina.