Voelt je handdoek na de was als schuurpapier? Is je donkere jeans binnen de kortste keren vaal? Grote kans dat dit onbedoeld ligt aan de manier waarop je de was doet. Zijn onderstaande wasfouten voor jou herkenbaar? Gelukkig geven we je steeds een simpele oplossing, die zorgt voor fris en schoon wasgoed met een langere levensduur!

 

  1. Laat natte was niet in de machine zitten. Hang de was direct op, dit bespaart je vieze geurtjes en scheelt ook veel kreukels.
  2. Gebruik niet teveel wasverzachter. Hierdoor ontstaat een laagje op bijvoorbeeld je handdoeken, waardoor deze stug gaan aanvoelen.
  3. Was je donkere kledingstukken niet te vaak en beperk de droogtijd in de wasdroger. Het zorgt ervoor dat je kleding langer zwart blijft.
  4. Schrob niet te hard op een vlek; je beschadigt er het kledingstuk mee en de vlek wordt er vaak zelfs groter van. Behandel de vlek in plaats daarvan zo snel mogelijk met een speciaal vlekkenmiddel.
  5. Was en droog niet op een te hoge temperatuur. Niet elk materiaal kan daar tegen, met voortijdige slijtage tot gevolg. Lagere temperaturen zijn zachter voor de kledingvezels en je verbruikt ook nog minder energie.
  6. Laat geen ritsen van kleding openstaan. Deze kunnen kleine gaatjes, scheurtjes en onnodige slijtage veroorzaken. Check daarom je kleding voor je het in de machine stopt.
  7. Doe de knoopjes van je kleding juist niet dicht. Als je je bloes dichtknoopt in de was, is de kans groot dat de knopen er eerder afvallen of dat de knoopsgaten gaan lubberen.
  8. Vul de machine nooit met teveel wasgoed. Door onvoldoende wrijving wordt de kleding niet goed schoon. Laat een opening tussen de kleding en de bovenkant van de trommel.
  9. Vergeet niet de filter in de machine schoon te maken. Een verstopte filter veroorzaakt een opeenhoping van vezels en bacteriën in je machine waardoor de wasfunctionaliteiten afnemen. Gebruik op je machine de speciale knop voor het reinigen en uitspoelen van de machine om dit te voorkomen.
  10. Doe kledingstukken met gemengde kleuren (zoals bijvoorbeeld een wit overhemd met donkere kraag) niet zomaar in de was. De kleuren kunnen dan in elkaar overlopen. Dompel ze eerst onder in een emmer water met 250 ml azijn; de kleuren kunnen dan niet overgedragen worden.

Herkenbaar, deze lijst met wasfouten? Zo zie je maar hoe makkelijk ze op te lossen zijn!

Ontdek nog meer tips op onze Facebookpagina.