Zo heb je nooit meer last van statische kleding!
We maken het allemaal weleens mee. Een broek die aan je benen blijft plakken of nog erger; een trui die al knetterend over je hoofd ervoor zorgt dat je haren alle kanten op gaan staan.

Kleding wordt statisch als er bij wrijving elektronen worden afgegeven of ontvangen van andere materialen. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer dit verschijnsel optreedt. Maar….gelukkig is er wat aan te doen. Niet alleen tijdens de was, maar ook nog op andere manieren. Wij zetten voor jou enkele tips op een rijtje!

 

1 Voeg een scheutje azijn of propje aluminiumfolie toe aan de was

Natuurlijk beginnen we met een wastip, we zijn tenslotte niet voor niets een wassalon 😊 

Was je kleren met een scheutje azijn, maar zorg ervoor dat je niet teveel gebruikt, dat is niet zo goed voor de rubbers van de wasmachine. Wil je geen azijn toevoegen, dan kan je ook een balletje maken van aluminiumfolie en dat laten meedraaien tijdens de was.

2 Sla de wasdroger een keertje over

In een droger kan kleding al snel elektrisch geladen worden. Kledingstukken die snel statisch zijn, droog je dus beter aan de lucht. Heb je daar geen tijd voor, gebruik dan een lagere droogtemperatuur of verkort de droogtijd. Het toevoegen van een antistatisch droogtrommeldoekje óf de laatste 10 minuten een nat washandje toevoegen, wil ook nog weleens helpen.

3 Gebruik je wasverzachter eens op een andere manier

Vul een plantenspray met een bodempje wasverzachter (10%) en vul dit aan met water (90%). Spray deze mix aan de binnenkant van je kleding op de plek die het meest aan je huid blijft kleven. Mooi meegenomen: je kleding gaat er heerlijk door ruiken!

4 Gebruik een metalen kledinghanger

Strijk je met een metalen kledinghanger even over je kleren voor je deze aantrekt, dan wordt de elektrische lading teniet gedaan. 

5 Antistatische spray

Er zijn speciale sprays te koop die het statische effect van kleding teniet doen. Of kies voor het goedkopere alternatief: spuit met een plantenspuit een klein beetje water op de plekken waar de kleding aan de huid plakt.

 

Naast bovenstaande tips helpt het ook om voor natuurlijke materialen te kiezen zoals katoen en linnen, in plaats van bijvoorbeeld nylon en polyester.

Natuurlijk zijn er nog meer huis-tuin-en-keukentips. Gebruik gerust diegene die jou het meest aanspreekt, als die vervelende schokken en je ontembare haar maar tot het verleden behoren! 

 

Ontdek ook al onze andere wastips in onze wasblog!