Tips voor de fans van zachte handdoeken!
De één houdt ervan, de ander gruwt ervan; harde handdoeken om je af te drogen. Hoor jij bij de fans van zachte handdoeken? Lees dan zeker verder!

Handdoeken, als je ze in de winkel koopt, zijn ze zalig zacht. Maar eenmaal in de was, lijkt dat zachte er toch steeds wat meer vanaf te gaan. Hoe komt dat eigenlijk? De oorzaak zijn bepaalde mineralen in het water, die aan de vezels blijven kleven. Het lijkt net of je handdoeken er beetje bij beetje door veranderen in schuurpapier. Gelukkig zijn er tips om dit tegen te gaan!

 

  • De kwaliteit van de handdoeken

Handdoeken van goede kwaliteit met een hoger gewicht zullen langere tijd zacht blijven dan handdoeken met een lager gewicht. Maar ook het type katoen en de manier van weven speelt een belangrijke rol. En een voeltest kan natuurlijk ook helpen; voel in de winkel of je de handdoek prettig vindt aanvoelen en staar je niet alleen blind op dat gewicht.

 

  • Het gebruik van wasmiddel en wasverzachter

Je gelooft het misschien niet, maar teveel wasmiddel en zéker teveel wasverzachter gebruiken, heeft een averechts effect. Teveel wasmiddel beschadigt de stof en teveel wasverzachter heeft een negatieve invloed op het absorptievermogen van de handdoek. In dit geval geldt dus zeker de uitspraak: “Less is more”: minder wasmiddelen, meer zachtheid!

 

  • Was niet teveel handdoeken tegelijk

Indien je je wasmachine volpropt met teveel handdoeken, verstik je deze bij wijze van spreken tijdens het draaien, waardoor de stof zijn zachte kwaliteit verliest. Geef de handdoeken de ruimte om losjes rond te draaien in de trommel. Heb je toch veel handdoeken te wassen? In de meeste wassalons, zo ook in Bubbleworks, heb je de beschikking over grotere machines dan thuis, zodat je toch een heel aantal handdoeken tegelijk kunt wassen. 

 

  • Droog je handdoeken op de juiste manier

Niets zo lekker als je handdoeken buiten drogen aan een waslijn. Ze ruiken er heerlijk door en ze kunnen wapperen in de wind. Dat zorgt er dan weer voor dat je handdoeken zachter zullen aanvoelen.
Regent het? Of heb je geen waslijn? Handdoeken kunnen ook prima in de droger ze komen er ook nog eens zacht uit. Droog ze niet te lang en op een lage temperatuur, dat is beter voor de stof. Eventueel leg je je handdoeken daarna nog even los op een rek om te zorgen dat ze écht goed droog zijn. Want je begrijpt wel dat handdoeken in de kast leggen voor ze echt goed droog zijn, natuurlijk geen optie is.

 

  • Strijken? Liever niet!

In eerste instantie lijkt het alsof gestreken handdoeken zachter aanvoelen, maar op termijn worden de vezels beschadigd door de hoge temperatuur, met het gevoel van schuurpapier tot gevolg. Strijk je handdoeken dus liever niet; netjes vouwen en ze dan in de kast leggen volstaat.