Gordijnen wassen? Niet zo moeilijk als het lijkt!
Gordijnen wassen, een taak in het huishouden die je waarschijnlijk niet zo vaak uitvoert en die je net daardoor misschien ook wat lastig vindt.
Het is echter niet zo ingewikkeld als het lijkt. En zo heel veel tijd kost het ook niet; je hebt ongeveer een half uur nodig (exclusief de tijd van het wasprogramma) om je gordijnen weer schoon te krijgen. Een leuke bijkomstigheid is dat je huis na het wassen van de gordijnen ook weer heerlijk fris ruikt!

Voor je effectief je gordijnen gaat wassen, moet je wél even controleren op het etiket of de gordijnstof geschikt is voor de wasmachine. Ook is het slim om de gordijnen al eens uit te schudden. Zo komt er al veel stof en vuil uit, dat op deze manier niet in de wasmachine terecht komt.

Nadat je de gordijnen van de rails hebt gehaald, zorg je er eerst voor dat je ze aan de bovenkant dichtvouwt, zodat de haakjes niet meer zichtbaar zijn. Doe er een kussensloop omheen en knoop dit goed dicht, of bind er een elastiekje om. Zo kan je gordijn perfect mét haakjes in de wasmachine.

Om ervoor te zorgen dat je gordijnen niet kreuken, is het wel belangrijk dat jouw wasmachine groot genoeg is. Dus was de gordijnen één voor één, of kies ervoor om gebruik te maken van een machine met meer capaciteit in een wassalon.

Was je gordijnen nooit warmer dan op een temperatuur van 30 graden, bij voorkeur op een wolwasprogramma en gebruik een kleine hoeveelheid fijnwasmiddel.

Het is belangrijk om de gordijnen nadat het wasprogramma beëindigd is, niet te lang in de wasmachine te laten. Zo voorkom je onnodig kreuken. Je kan de gordijnen direct na het wassen weer ophangen en omdat ze dan nog redelijk nat zijn, zullen ze kreukvrij opdrogen. En zoals beloofd: hierdoor hangt er ook een tijdje een heerlijk frisse geur in je huis.

Zie je? Al doe je het niet vaak en lijkt het een lastige klus; gordijnen wassen is zo moeilijk niet!