Alle dagen open7:00 - 23:00
Bel ons+32 11 42 73 35

Een stukje geschiedenis

De watervoorziening in onze wassalons; een stapje terug in de tijd
Het wassen van een kledingstuk is tegenwoordig in een mum van tijd gebeurd, net zoals het fenomeen “water uit de kraan” ook iets is waar we nauwelijks bij stilstaan.

Toch zit er uiteraard een geschiedenis achter de herkomst van dat water en dat geldt ook voor het water dat gebruikt wordt in onze Bubbleworks Wassalons in Landen, Aalst en Bilzen. Laten we eens terug duiken in de tijd!
We nemen je eerst mee naar Landen, de plaats van ons eerste Bubbleworks Wassalon. Hier bevindt zich De Watertoren van Landen. 

Watertoren Bubbleworks Landen

Deze 37 meter hoge watertoren werd in 1937 gebouwd. Op 28 augustus 1944 werd hij bij een bombardement beschadigd. Twee jaar later werden de nodige herstellingswerken uitgevoerd en hernam de toren weer zijn taak. In 1955 werd hij gerenoveerd en kreeg de buitenkant een schildering van Roger Smolders die in naam van kunstenaar Hamers aan de slag is gegaan.

De watertoren, gelegen aan het station van Landen, is van ver te zien en is daardoor een sterk herkenningspunt in de streek. Sinds enkele jaren heeft deze toren ook haar eigen straat, namelijk de Watertorenstraat. Ook het water dat gebruikt wordt in ons wassalon aan de Stationsstraat, vindt hier dus zijn oorsprong.


Datzelfde geldt voor Aalst. Daar werd de eerste watertoren in 1927 in gebruik genomen. Ook Aalst kent hierom een Watertorenstraat. 

De inhuldiging van de watertoren vond plaats in juli 1927. 20 arbeiders hadden aan de 40 meter hoge toren gewerkt. Het waterreservoir had met zijn hoogte van acht meter en diameter van 15 meter een inhoud van 800 kubieke meter en wie van de begane grond tot het reservoir wilde geraken moest ongeveer 200 treden nemen. Op 14 september 1927 waren er al 1250 abonnementen die samen gemiddeld 650 kubieke meter water per dag verbruikten. 

De huidige watertoren werd eind jaren ’50 gebouwd ter vervanging van de verouderde toren. Meteen werd ook de opslagcapaciteit verhoogd om zo aan de toegenomen vraag naar water te kunnen voldoen. En mede daardoor kunnen klanten in Aalst gebruik maken van ons wassalon aan de Sint Janstraat.

In Bilzen, de plek van ons derde wassalon, vinden we geen watertoren, maar een wasvrouwtje.

Ooit bevond zich op de plek waar het wasvrouwtje staat een bleekweide. De begijnen deden hun was in rivier de Demer en legden de kleren dan op het gras om ze te laten ‘bleken’. Aan het Begijnhof spoelt vandaag de dag een wasvrouwtje nog altijd de was. Gelukkig kunnen Bilzenaren inmiddels wassen in ons moderne wassalon aan de Korenstraat. Een leuke tip? Wandel eens naar het wasvrouwtje, terwijl de was draait! ’t Is maar een minuut of 6 verderop.

Zoals je ziet zit er een heel verhaal achter de watervoorziening van een wassalon. Niet dat onze klanten daar bij stil hoeven staan; zij zijn gewoon welkom in één van onze wassalons. Daar wordt zuiver en zacht gewassen in een mum van tijd. Dat is onze belofte.