Plaknachten? Zo houd je je bed fris!


Plaknachten, weleens van gehoord? Misschien niet, maar je hebt ze alleszins weleens meegemaakt. Een plaknacht volgt op een warme dag; de temperatuur daalt nauwelijks en je beddengoed plakt om je heen. Natuurlijk wil je de volgende nacht wel weer fris je bed in. Maar kan je een hoofdkussen zelf wassen? En op welke temperatuur moet je eigenlijk een deken wassen? We zetten het even voor je op een rijtje!


Hoofdkussen wassen

Hoofdkussens zijn er van veel soorten materiaal. De meest voorkomende zijn donzen en synthetische hoofdkussens. Deze kunnen gewoon in de wasmachine worden gewassen op 60 graden. Ook kunnen deze soorten hoofdkussens in de droger, maar wel op de laagste stand.
Heb je een wollen, veren, latex of traagschuim hoofdkussen? Check dan even het etiketje om te kijken hoe dit kussen gereinigd kan worden.

Deken wassen

Misschien heb je in de zomer geen deken op je bed, maar moest dat wel het geval zijn, dan kan deze na een plaknacht zeker ook een opfrisbeurt gebruiken. Soms is een deken wat te groot voor jouw machine. In dat geval kan je gebruik maken van de XL machines waar wassalons soms over beschikken. Je kan hiervoor onder andere terecht in één van onze Bubbleworks wassalons!
Wil je toch thuis een deken wassen? Check dan altijd eerst het wasetiket. Wollen dekens kunnen bijvoorbeeld niet in de wasmachine, maar fleecedekens dan weer wel. Doe dit wel op een lage temperatuur; 30 graden is perfect. En stop een fleecedeken zeker niet in de droger; er blijft niet veel van over!

 

Donsdeken wassen
De meeste donsdekens kan je prima thuis wassen, mits je machine natuurlijk groot genoeg is. Kijk wel goed op het wasetiket, want ook hier hangt het weer van het materiaal af welke temperatuur het meest geschikt is.
Tip: doe een tennisbal in je wasmachine, zodat de vulling van de donsdeken lekker luchtig blijft!

(Hoes)laken wassen

Een hoeslaken doe je om je matras. Daar lig je dus direct op. En voor wie nog lakens gebruikt -sommige mensen vinden dit wat ouderwets- weet dat je daar direct onder ligt. We hoeven niet uit te leggen dat tijdens de zogenaamde plaknacht ook deze lakens niet zo fris blijven en zeker een wasbeurt kunnen gebruiken. Ook lakens kunnen uitstekend gewassen worden op 60 graden.

 

Hoe vaak was je je beddengoed?

Natuurlijk is het aanbevolen om in de zomer, als je gezweet hebt ’s nachts, je beddengoed wat vaker te wassen. Doordat we zweten en dus vocht verliezen, komt er ook meer ongedierte af op ons beddengoed. En aangezien naast de zogenaamde plaknacht “muggen in de slaapkamer” een ander irritant zomers gegeven kan zijn, wil je dat natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.
Was je beddengoed dus zeker één keer in de week en indien nodig wat vaker.

 

We hopen met deze tips de gevolgen van de plaknachten een beetje beperkt te hebben voor jou.
Dan rest er namelijk niks anders dan verder te genieten van de zomerse temperaturen en de zonneschijn!